Mihrap cami, mescit ve namazgahlarda, kıble yönünü gösteren ve imamın cemaat önünde durarak namaz kıldırmasına mahsus olan yer. Bunlar, camilerde kıble tarafındaki duvara oyuk şeklinde yapılır. Yukarı tarafında bir kitabe yazılıdır. Bu kitabeler, Kur'an-ı kerim'den seçilmiş ayet-i kerimelerin tamamı veya bir bölümüdür. Üstü açık olan namazgahlarda bu mihrap yeri, dikili taşla gösterilir ve bunun üzerinde de aynı yazı bulunur.
Mihrap, Kabe'ye çevrilmiş olmak şartıyla, her islam diyarının mimarisine göre çeşitli şekiller almıştır. Selçuklulardan itibaren cami ve mescit planlarında mihrap, bazan binadan çıkıntı şekilde veyahut duvar içine girintili bir tarzda yapılmıştır. Osmanlılar devrinde, daha büyük boyutlu camiler yapılınca, mihraplar da inceltilerek yükseltilmiştir.
Mihraplar, devirlerine göre yüksek bir şekil almış; taşları, istalaktitli ( mukarnaslı ), yan sütunları fevkalade sanatkârhane mermerlerle bezenmiş olduğu gibi 3B rölyef kabartma süslemeli ve oymalı nişlerle mermer mukarnaslarının verdiği ses okostik düzenleyicisi olarak yapılmıştır.